0-36 Aylık çocukların eğitimlerinde dikkat edilecek hususlar


Erken çocukluk gelişimini desteklemek açısından çocukla ilgilenecek yetişkinin, hangi konulara dikkat etmesi ve nasıl hareket etmesi gerektiği hususunun iyi bilinmesi önem taşımaktadır. Çocuğu desteklemek için yetişkinin özellikle aşağıdaki konulara dikkat etmesi gereklidir:

A -Çocuk ile doğru iletişim kurma,

B -Çevre düzenlenmesi,

C -Sağlık, güvenlik ve beslenme,

D -Duyu eğitimi,

E -Beden gelişimi (bebek cimnastiği),

F -Tuvalet ve temizlik eğitimi,

Bunların başarılması için belirtilen konularla ilgili örnekler aşağıda sunulmuştur.

A-Çocuk ile Doğru İletişim Kurma:

-Bebekle yüz yüze ve teke tek ilişki kurulmalı, konuşurken göz kontağı kurulmaya ve ses tonunun yumuşak olmasına dikkat edilmelidir .

-Bebek beslenirken, altı ya da giysileri değiştirilirken yapılan işler hakkında sürekli konuşulmalıdır. Çocuğun anlayamayacağı düşünülmeli, onunla bol bol konuşulmalıdır.

-Bebekle konuşurken onun çıkardığı seslere cevap verilmeli, dinlenmeli, çıkardığı sesler taklit edilmelidir.

-Bebekle her fırsatta konuşulmalı, ona şarkı söylenmeli, parmak oyunları oynanmalı, basit hikayeler anlatılmalı veya okunmalıdır.

-Bebek, isteklerini ya da duygularını ağlama ve vücut hareketleriyle belli eder. Bu nedenle, ağlamasına kayıtsız kalınmamalı, kucağa almaktan, şımartmaktan çekinilmemelidir.

9′uncu ay, bebeklerde ayrılık kaygısının en yoğun olduğu aydır. Anne ile bebek birbirlerinden ayrılırken bebek anneyi bırakmak istemez. Bu normal bir gelişim özelliğidir, anlayışla karşılanmalıdır.

-Çocuğun istek ve duygularını sözel olarak dile getirebilmesi için ona model olunmalıdır ve çocukla düzgün, güzel konuşmaya özen gösterilmelidir.

-Çocukların sevdikleri nesneleri yakınlarında istemelerine saygı gösterilmelidir.

Bunları bir yerden diğer yere yanlarında taşımalarına izin verilmelidir.

-Çocukların kendi dürtülerini ve davranışlarını yönetebilmelerine yardım için sabırlı olunmalıdır. Çocuklar aynı oyuncağı paylaşamadıklarında yetişkin ya aynısından bir tane daha sağlamalı, ya da oyuncağı ortadan kaldırmalıdır. Bu yöntemler işe yaramazsa yetişkin nazikçe çocuğu oradan uzaklaştırıp ilgisini başka yöne çekebilmelidir.

-Çocuklarla karşılıklı oyunlar oynanmalı ve onlara bebek ve diğer aksesuarlarla hayali oyunların nasıl oynanacağına model olunmalıdır. Örnek: Yetişkin ve çocuklar

46 YORUMLAR

  1. ben 2 yaş grubuna bakıyorum we plana ihtiyacım war sizin bu konuda bir fikriniz var mı ne yapmalıyım bana yardım edin lütfen

  2. mrhb bn 11 sınıf çocuk geşimi bölümünde okuyrm öğretmenimz bzdn 0-3 yaş çocuklarının ebevyn ya da öğretmenle olan iletişimlerini anltan bir öykü araştırmamızı ve canlandrmamızı istedi lütfn bna yardımcı olurmsnz.şimdiden yardmlarınz için teşekkür ederim.

  3. Merhabaa ben cocuk gelişiminde okuyorum çocuğun dil gelişimine uygun bir materyal hazırlamam gerekli bana bir fikir verebilirmisinizz çok aciiil :/

  4. ya ben modül halinde konuların hepsini komple bulamdım öyle istiyorum ama… 🙁

  5. ya arkadaşlar 0 36 ay çocuklarında deri özeliği diye bi konu warmı yha nereye bektıysam bulamadım bilen warmı

  6. ben çocuk gelişimi bölümüm okuyorum ve öz bakımdan ödev aldım 0_36 ay çocuklarıyla doğru iletişim kurmaya yönelik etkinlikler bu konuyu bulamıyorum lütfen yardımcı olun

  7. çok teşekkür ederiz bıze bu kaynagı sundugunuz için birde 0-36 aylık cocukların gelişim özelliklerini ay ay versenız çok iyi olur ödevim bu ama bır yurlu bulamıyorum yardımınızı bekliyorum

  8. merhaba bana acilen 0.36 ay çocugunun el yüz temizligini ve egitimi konusu lazım lütfen bana yollayın yarın yazılım var yollamazsanız yandım karnede 1+1 elde var 1 nolurrrrrrrrrrrrrr

  9. merhaba ben çocuk gelişimi öğrencisiyim bana acil 0-36 ay çocuğuna eyüz temizliği ve eğitimi lazım lütfen bulursanız gönderin.yardım edin bana

  10. bana çok acil öz bakım dersinde 0-36 çocuğuna yönelik eğitim ortamı düzenlenme konusu çok acil lazım bana yardımcı olursanız çok sevinirim.

  11. merhabalar! Ben akul öncesi eğitimi okumaktayım. 0-36 çocuğuna yönelik eğitim ortamı düzenlenme dönem ödevim var ama bir türlü buradan bulamıyorum.En kısa zamanda bana yardımcı olursanız çoook sevinirim. çok acil bana lazım.

Yoruma kapalı.