Hikaye Tamamlama Etkinliği

anaokullu

 

 

Öğretmen öğrencilere orman ve ormandaki hayvanların olduğu bir resim gösterir. Ormandaki bu hayvanların yardıma ihtiyaçlarının olduğunu anlatarak hikayeye geçiş yapar.

“Bir varmış, bir yokmuş. Yemyeşil bir ormanda mutlu hayvanlar yaşarmış. Her gün oyunlar oynarlar, birbirleriyle çok iyi anlaşırlarmış. Ormanın en yaşlısı bilge karınca bir gün herkesi toplamış ve bir yarışma yapılacağını duyurmuş. Yarışma sonunda kazanan hayvan ormanın  en hızlısı seçilecekmiş. Zürafa, sincap, kedi, fil ve zebra yarışmaya katılmaya karar vermiş. Başvuru yapan hayvanlar heyecanla yarışma için hazırlanıyorlarmış. Hepsi de ormanın en hızlısı olmak istiyorlarmış. Yarışma günü gelmiş çatmış. Herkes heyecanla yarışma alanında toplanmış. Yarışmaya katılmayanlar da izlemeye gelmişler. Hem yarışmayı izleyerek eğlenmek hem de arkadaşlarına destek olmak istemişler. Bilge karınca yarışacak olan zürafa, sincap, kedi, fil ve zebrayı yarış alanına çağırmış. Yarışmanın ne olacağını açıklayacakmış. Büyük bir ağaç göstermiş ve ‘Herkes bu ağaca tırmanacak. Herkese eşit davranmak için aynı süre verilecek’ demiş. Kedi ve sincap çok sevinmişler. Tırmanmak onların işiymiş. Zürafa, fil ve zebra ise üzülmüşler. Çünkü onlar ağaca tırmanacak özelliklere sahip değillermiş. Bu durumu gören tavşan elini kaldırmış ve söz istemiş. Herkes birdenbire tavşana bakmış. Ne diyeceğini çok merak etmişler.  Tavşan ‘Bilge karınca bu işte bir haksızlık var. Herkese aynı süreyi vermek eşitlik olabilir ama adil değil. Herkesin ortak özelliklerine göre bir yarışma düzenlemek adil davranmak olur’ demiş. Tavşanın sözleri üzerine bir sessizlik olmuş. Sessizliğin ardından bir alkış kopmuş. Çünkü tavşan söylediklerinde haklıymış. Karınca yaptığı hatayı anlamış ve yarışmanın kurallarını değiştirmeye karar vermiş. Yeni bir yarışma planlamak üzere toplantı yapılmış. Toplantıda alınan karara göre yarışma…”

Hikaye bu kısıma kadar anlatılır sonu anlatılmaz. Öğretmen bütün öğrencilerden adil kuralları olan yarışma fikri için öğrencilerin düşünüp beyin fırtınası yapmaları istenir.

Öğrencilerin buldukları oyunlardan sınıfta uygulanabilecek olan uygulanır ve hep birlikte oynanır.

Oynanan oyunların ardından öğretmen hikayeyi hatırlatarak adil olmanın neden önemli olduğunu haklar ve kurallar hakkında konuşur.