Paylaşım için Selda Hocaya Anaokullu ailesi olarak teşekkür ederiz……
Gelişim Raporu Örnek
Öğrencinin Adı Soyadı : Mustafa…….
Öğretmenin Adı : Selda ……..
Yaş : 6
Öğretim Yılı :……..
Okul :………………………………………..
PSİKO-MOTOR ALAN : Mustafa’nin genel olarak bedensel hareketleri yaş grubundan beklenen düzeyde. Bu konuda başarılı. Ona hareket etme fırsatını devamlı olarak tanıyın ve enerjisini olumlu yönde harcamasını sağlayın. Ayrıca makas tutma,kağıt katlama vb el-göz koordinasyonu gerektiren hareketleri yapabilmede son derece başarılı.İnce motor hareketleri konusunda başarılı fakat evde kalem tutma,kesik çizgileri birleştirme ve boyama çalışmaları çocukla kalemi tutma alışkanlığının yerleşmesi amacıyla pekiştirme olarak yapılmalı.
SOSYAL-DUYGUSAL ALAN : Belli aralıklarda pasif ve çekingen fakat genel olarak kendini doğru olarak ifade edebilen aktif bir çocuk. Türkçe etkinliği ve diğer etkinlik zamanlarında öğretmenin sorduğu sorulara cevap verebiliyor. Arkadaşları ile olan ilişkilerinde son derece başarılı olduğunu ve başkalarının haklarına saygılı olduğunu gözlemledim. Yine’de evde toplum kuralları vb. kurallarda aile içindede çalışmalar yapılmalı. Mustafa bu konuda desteklensin. Devamlı olarak pekiştirme yapılmalı ve çocukta bunlar yerleşik davranış olarak tutunabilmeli. Aynı zamanda Mustafa ‘ya devamlı olarak başarılı olduğu, herşeyi yapabileceği empoze edilmelidir.
BİLİŞSEL ALAN : Renkler,sayılar ve şekilleri tanımada başarılı fakat renkler ve sayılar üzerinde başarılı olsada evde çalışmalar yapılmalı. Dikkatini toplamada ve sürdürmedede başarılı olduğunu gözlemledim. Öğrenme hızı yaşından beklenilenin düzeyde. Evde 1 ve 5 arasında ufak çıkarma işlemleri yapılmalı. Aynı zamanda adres ve telefon bilgilerinin evde tekrar edilip ,çocuğa kazandırılması gerekiyor. Sıralama,sınıflama ve nesneleri amaçlarına uygun olarak kullanma konusunda başarılı ve bu yöndede desteklenip pekiştirme yapılması gerekir. Ayrıca çocuğa sağ-sol kavramları kazandırılmalı. Bunu kalemi tuttuğun elin hangisi ise o sağ elin, diğeride sol elin diyerek kazandırabilirsiniz.
DİL ALANI : Mustafa çekinmediği zamanlarda kendini son derece iyi ifade edebilen,cümleleri düzgün kuran bir çocuk. Şarkı,tekerleme ve parmak oyunlarını öğrenmede yaşından beklenen düzeyde başarılı.Hikaye kitaplarını resimlerinden takip edebilen bir çocuk. Kitaba olan merakı çocukta desteklenmeli. Aynı zamanda sesleri doğru takip edebilmekte. Evde küçük çaplı kelime alıştırmaları yapılmalı.(Oyun yoluyla) Evde Mustafa ile küçük kelime oyunları oynayabilirsiniz. Ona evde hikayeler okuyun ve hikaye bitiminde sorular sorun ve cevaplarını çok zorlamadan almaya çalışın.
ÖZBAKIM BECERİLERİ : Giyisilerini kendi giyip çıkarabiliyor. Tuvalet bakımını bağımsız olarak gerçekleştirebiliyor. Gözlemlerime göre temizlik malzemelerini doğru kullanıyor,fakat evde takip edilmeli ve bunu pekiştirmesi önemle sağlanmalı. Beslenmesi son derece sağlıklı yemeklerde seçici değil ve beslenmesi doğal seyrinde. Acil durumlarda başvurulacak bir telefon numarasını öğrenmede yardımcı olunmalı ve devamlı olarak desteklenmeli bu konuda. Aynı zamanda düğme ilikleme ve bağcık bağlama çalışması önemle yapılmalıdır.
yorumları okuyunca işe kendi gelişim raporlarımızı incelemekle başlamanın faydalı olacağını düşünmeye başladım:)
sevgili meslektaşlarım öğretmenimizi o kadar eleştirmişsiniz yeliz arkadaşımızında dediği gibi kendinizde paylaşın dasizinde bu konuda nasıl oldunuzu görelim
Yeliz hocama katılıyorum eleştiri şekliniz konusunda.ayrıca her anne babanın öğretmenle birebir konuşma şansı var mı.hem biz desteklenmesi gereken şeyleri nasıl dile getireceğiz.gelişim raporunda yönlendirme yapılmadığını nerden bilgi edindiniz hocam açıklar mısınız lütfen.o zaman yapar ya da yapamaz ifadeleriyle dolu bir kağıt parçası olacak b
ö.öncesi öğretmeniyim kazanım değerlendirme formu hakkında önerilerinizi alabilirmiyim teşekkürler.
Eleştirilere katılmıyorum.Gayet başarılı bir rapor.Paylaşımınız için teşekkürler.
Sayın meslektaşlarım incelemiş olduğum gelişim raporu velinin anlıyacağı dildedir kazanım değerlendirmelerde( burada nedemek istiyorsunuz) sorusunu size veliden getirmez.İsim ile hitap samimi olduğu kadar,şahsa özel duygusu içeriyor. Hem anne hemde öğretmen olarak ellerine sağlık öğretmenim 2 yıl önce acaba nasıl anlaşılır gelişim raporu yazabilirim dediğim anda bana fikir verdi. Özenle ,uğraşıyla hazırlamış .TEŞEKKÜRLER
Sevgili meslektaşım; gelişim raporuna genel ifadeler
yazılır.Ayrıca çocukları ilgi alanlarını da yazıyoruz.
o zaman kendiniz bir örnek ekleyin de ne kadar iyi bildiğinizi ya da bilemediğinizi herkes görsün öğretmenim eleştiri şeklinize de ltfen dikkat edin bir eğitimci olduğunuzu da unutmayın lütfen.
saçma bir gelişim raporu benım ılk yıllım ben bıle her konuyu amaç kazanıma uygun yapıyorum kişisel yazılar bulunmakta bu bır gelısım raporu deıl eve not gonderme işidir böle sohbetler anca anneyle kısısel konusma gıbı seyler zaten ısım soyadı bellı her alan ısım kullanmanıza gerek yoktu…
Çok kötü bir gelişim raporu örneği. Gelişim raporunda “Belli aralıklarda pasif ve çekingen fakat genel olarak kendini doğru olarak ifade edebilen aktif bir çocuk.” cümlesi baştan ofsayt. Hem devrik cümle, hem soyut ifadeler var, hem de olumsuzluklar en baştan belirtilmiş. Gelişim raporunda asla veliye öneri ve yönlendirme yapılmaz. Rapor sadece çocuğun yapabilirliklerinden somut örneklerle yola çıkılarak düzenlenir. “Beklenen düzeyde”, “çekinmediği zamanlarda” “cevaplarını çok zorlamadan almaya çalışın” gibi hiç bir yöne çekilemeyen ve amaca hizmet etmeyen ifadelerle dolu bir kağıt parçası rapor olarak adlandırılmamalı kanımca.