Okul Öncesi Eğitim Kurumlarında Bulunması Gereken Nitelikler
Çocuğu okul öncesi eğitim çağına gelen her anne-baba, okul seçimini nasıl yapacakları, neleri ölçüt olarak alacakları konusunda pek çok tereddüt yaşar. İyi bir okul öncesi eğitim kurumu şu nitelikleri taşımalıdır:
*Öncelikle yuvanın Sosyal Hizmetler Müdürlüğü ya da Milli Eğitim Bakanlığı’ndan ruhsatlı olup olmadığı sorulmalı ve projesinin çocuk yuvasına uygun yapılmış olmasına bakılmalıdır.
*İç mekan çocuğa rahatça ve güvenle hareket imkanı vermelidir. Merdivenlerin çocukların tutunabileceği yükseklikte tırabzanı, pencerelerin parmaklıkları, elektrik prizlerinin kapakları olmalıdır.
*Evcilik köşesi; el becerilerini ve yaratıcılıklarını geliştirebilecekleri faaliyetler (boyama, kesme, yapıştırma, hamur vb.) için düzenlenmiş sanat köşesi; kitap köşesi; geliştirici oyunlar için serbest oyun köşeleri (lego, boz-yap, tamir setleri, drama vb.); kukla köşesi; rahat minderlerden oluşan oturma köşeleri; kaba motor becerilerini geliştirmeye yönelik beden eğitimi köşeleri; piyano, vurmalı çalgılar, üflemeli çalgılar vb. bulunduğu müzik köşeleri olmalıdır.
*Çocukların yaş ve gelişimsel özelliklerine göre çeşitlendirilmiş, yeterli miktarda oyun ve etkinlik malzemeleri bulunmalı ve çocukların erişebilecekleri biçimde yerleştirilmiş olmalıdır.
*Bitkiler, çiçekler, sebzeler, oyun alanları ile zenginleştirilmiş, yoldan güvenli biçimde ayrılmış bahçe bulunmalıdır.
*Çocukların ihtiyaçlarına uygun olarak planlanmış, etkinlik ve oyun alanlarından bağımsız yemek ve uyku alanları bulunmalıdır.
*Tuvaletler, lavabolar çocuklara uygun biçimde düzenlemiş olmalıdır.
*Sağlık odası bulunmalıdır.
*Gerek oyun ve etkinlik alanları gerekse yemekhane, mutfak ve tuvaletler genel temizlik ve hijyen kurallarına uygun olmalıdır.
*Yemekler çocukların beslenme ihtiyaçlarına uygun olarak çeşitlendirilmeli ve okulda pişirilmelidir.
*Her çocuğun eşyalarının koyulabileceği özel dolapları bulunmalıdır.
*Çocukların yaptıkları etkinliklerden örnekler sergilenmelidir.
*Yönetici ve öğretmenler çocuk gelişimi, eğitimi, psikolojisi konusunda eğitimli ve deneyimli olmalıdır.
*Bir pedagog ya da psikolog görev yapmalıdır.
*Çocukların gelişimleri düzenli olarak izlenip değerlendirilmeli; aile – okul iletişimi sağlanmalıdır.
*Çocuklar yaş gruplarına göre sınıflandırılmış olmalıdır.
*Program çocuğun zihinsel, duygusal, sosyal ve fiziksel gelişimlerine katkı sağlamaya yönelik olmalıdır. Ancak aynı zamanda serbest oyun ve grup etkinliklerine de yer verilmelidir. Okul öncesi dönem çocuğu yoğun akademik uygulamaların altında ezilmemeli, yorulmamalı, uygulanan programdan keyif almalıdır.
ben arkadaşlara katılmıyorum çünkü örgün yada yaygn eğitimin farkı yok yaygın egitim zaten meslek liseli arkdaşlar okuyor ben kadrolu ögretmenm ama fark olduğunu düşünmüyorum ihtiyaç için şart
hicran hanım ve Cemre hanım son sözlerinize katılmıyorum örgün eğitimden mezun olupta ben öğretmenim diyenleride biliyoruz sadece maaş almayı biliyorlar.Selin hanımıda sonuna kadar destekliyorum.Ön yargılı olacağınıza yapıcı olmayı deneseniz meslekte daha başarılı olursunuz:)))
Hicran Hanım son cümlelerinize katılmıyorum iki yıllık mezun olup da işini çok iyi yapan öğretmenlerimiz de var insanın 2 yıllık yada 4 yıllık mezun olması önemli değildir kendini yetiştirmiş olması ve işini severek yapması önemlidir.
son cümlenize kesinlikle katılıyorumm hicran hanım.0_6 yaş bu kadar önemliyken yılda sadece birkaç kitaba çalışıp 6_7 sınava girip50 puanla gecenlerin verebileceği bir eğitim olmamalı …
saygılarımla
bende çocuk gelişimciyim güzel ve avantajlı bir bölüm eğer kesin bir eğitim verilirse tabi bu öğretmene bağlı birşey ki çok önemli bir eğitim sürecidir çocuğun ilk yaşantılarından bazıları sağlıklı bir şekilde burada gerçekleşir kesinlikle bu eğitim zorunlu hale getirilmesi gerekir ayrıca bu iki yıllık ve açık öğretimden mezunların mümkün olduğunca öğretmen niyetine okulara atanmamalıdırlar::::::::::::::::