Çocuğun Bedensel Gelişimini Desteklemek için Yapılacaklar – (0-6 Yaş Okul Öncesi Eğitim)

(0-1 ay)

Anne veya bakıcılar bebeğin ihtiyaçlarını düzenli, sürekli ve sevecenlikle karşılamaya çalışmalıdırlar. Bu bebekte güven duygusunu geliştirir.

Günde 8-10 kez emzirin. Emzirmeden önce sıvı alın. Emzirme tekniklerini öğrenin. Eğer biberonla besliyorsanız, ne kadar vereceğinize doktorla karar verin. Kullandığınız biberonu sterilize edin. Beslerken bebeğin verdiği sinyallere duyarlı olun. (Daha güçsüz mü emiyor, yorgun veya uykuluyken duruyor mu, başını mı çeviriyor vb.) Beslerken bebeği tutun, sarılın, konuşun. Besleme ve uyku zamanlarını belirleyin ki bebek kendini güvende hissetsin.

Bebekler emerken sütle birlikte havayı da yutarlar. O nedenle şişerler ve sonrasında gaz çıkarma isteği duyarlar. Böyle olunca ya omzunuza alın ya bacağınıza yüz üstü yatırın ya da oturur pozisyonda gazını çıkarmaya çalışın.

Göbek bağı iyileşmeden bebeği küvette yıkamayın. Süngerle silin.
Banyonun her gün olması gerekmez. Alt değiştirme sırasında belirli yerleri temizlenebilir. 2-3 kez haftada yıkanabilir.

Çok sık özellikle de beslenmeden sonra altını değiştirin.


Bebeğin rahat uyuyabilmesi için güvenli bir ortam sağlayın. Uyku ile ilgili sağlıklı bir tutum geliştirmesini sağlamak hedefiniz olmalıdır. Eğer oluşturduğunuz düzen ihtiyaçlara cevap vermiyorsa tekrar gözden geçirin. Hazırlayacağınız düzen bebeğin huyuna ve sizin yaşam stilinize uygun olsun. Nerede en iyi uyuduğuna bakın. Bazı bebekler kendi odasında, kendi yatağında uyumaktan hoşlanır, bazısı annenin odasında sepette bazısı da aynı yatakta daha iyi uyur. Her dönem farklı ihtiyaçlar olabilir ve düzenlemeler değişebilir.
Uyutmak için farklı yollar deneyebilirsiniz. Örneğin, uyuması için sırtını sıvazlayabilirsiniz, ninni söyleyebilirsiniz, böylece aranızda güvenli ilişki kurulur. Ancak bu anneye bağımlılığı da arttırabilir ve yorabilir. Veya onun kendi kendini rahatlatmasını sağlayabilirsiniz. Bu da anneye güveni sarsabilir ancak anneyi çok yormaz.

Bebeğin doğal programına saygı duyun. Çoğu bebek kendi düzenini (rutinini) oluşturacaktır. (yeme, uyuma, alt kirletme gibi). Her bebeğin kendine göre bir düzeni olabilir. Örneğin, bazı bebekler daha sık yerler bazıları daha çok uyurlar.

El ve parmaklarını geliştirici oyunlar oynayın. Bebeği kucağınızda tutun veya sırtüstü yatırın. İşaret parmağınızı onun eline verin. Parmağınızı sıkıca kavrayacaktır. Bu doğuştan elde ettikleri bir reflekstir. Her tutuşunda bebeğe güzel şeyler söyleyin.

Bebekle vücut egzersizleri yapın, sırtüstü yatırın. Bacakları düz olana kadar çekin. Hafifçe ayak tabanlarını vurun. Topuklarını aşağı verip dizlerini kıvıracaktır. Bu oyunu oynarken şarkı da söyleyebilirsiniz.

Bebeği kaldırırken veya yere koyarken boynunu ve başını destekleyin. Arka üstü uzandığında başını ve gözlerini bir yandan diğer yana hareket ettirebileceği oyunlarla bebeğin boyun kaslarını güçlendirebilirsiniz.

(1-3 ay)

Boyun kaslarını çalıştırmak üzere oyun oynayın. Örneğin, bebeği sırtüstü yatırın. Başının bir tarafından çıngırağı yavaşça sallayın. Sonra diğer tarafta sallayın ve başını çevirmesini teşvik edin. Bunu birkaç kez tekrarlayın. Aynı zamanda da konuşun. “Duyuyor musun Ayşe? Bu çıngırak. Ses nerde bulabilir misin?