“Sayarım Fırçalarken” adlı tekerleme hareketleriyle bir kez söylenir. Ardından öğrencilerle birlikte tekrar edilir.
Sayarım Fırçalarken
İşte benim diş fırçam,
Bu da macunum,
Dişlerim temiz olsun isterim ben.
Yukarı aşağı
Aşağı yukarı
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Sayarım fırçalarken.
Sağı solu
Önünü arkasını unutmam,
Acele etmeden.
Günde en az iki kere fırçalarım.
Mutluyum dişlerimle ben.
Öğrencilere sırayla eklemeler yaparak öykü oluşturacakları söylenir.
“-Bir gün Ali uykusundan ağrıyla uyanmış, elini yanağına koymuş, hemen aynaya koşup bakmış, bir de ne görsün…” denir ve bırakılır. Öğrenciler sırayla öyküye bir cümle ilave eder, örneğin; yanağı kocaman şişmiş… Daha sonraki yanındaki öğrenci öyküye bir cümle daha ekler çalışma böylece devam eder.
Öğretmen çalışma sonunda aldığı notları okuyarak oluşturulan öykünün tamamını tekrarlar. Sonra Ali’nin neler hissettiği, neden dişinin çürümüş olduğu nedenleri ve sonuçlarıyla tartışılıp diş sağlığına zarar verecek tehlikeli alışkanlıklarla ilgili sohbet edilir. (Fındık, ceviz vb. dişlerle kırılmaması, çok soğuk ve çok sıcak yiyecek ve içeceklerden kaçınılması, her tatlı yiyecekten sonra ağızın suyla çalkalanması, kola, gazoz vb. asitli içeceklerin çok fazla tüketilmemesi gibi). Ardından oluşturulan öyküye isim bulunur.
“Diş Temizliği Deneyi” için su dolu iki kavanozun içine birer yumurta konulur. Her iki kavanoza da her gün bir miktar yiyecek atığı konulacağı, birinci kavanozdaki yumurtanın bir hafta boyunca her gün fırçalanacağı, ikinci kavanozdaki yumurtanın fırçalanmayacağı söylenir. Öğrencilerden bir hafta boyunca bu işlemi yapıp yumurtaları gözlemlemeleri istenir. Öğrencilere “Sizce bir hafta sonra hangisi kirli görünecek?” sorusu yöneltilip tahminlerini söylemeleri sağlanır.