Güneş Saati Yapımı

“Tik tak” tekerlemesi söylenerek çocukların dikkati çekilir.
Tik tak, tiki tiki tak
Haydi sen de saatine bak
Zamanı geldi toplanalım
Hep birlikte oturalım
G.Sarıoğlu

Tekerleme söylenirken öğrencilerin çember şeklinde oturmaları sağlanır. Çocuklara akrep ve yelkovanın bulunmadığı yalnızca rakamların yer aldığı saat görseli yapıştırılmış kutu gösterilir ve çemberin ortasına koyulur.

Öğrencilere sizce bu kutuyla ne yapacağız? Kutunun üzerinde neler var, neye benziyor? Kutu da eksik olan bir şey var mı gibi sorular sorup öğrencilerin ilgisi çekilmeye çalışılır.

Saatin tam ortasına kalem saplanır, kaleme çeşitli yönlerden ışık tutularak kalemin gölgesinin hangi rakama denk geldiği üzerine dikkat çekilir. Öğrencilere bunun bir güneş saati olduğu söylenir. Öğrencilerin güneş saatiyle ilgili soru sormaları sağlanır.

Öğrencilerin sorularının ardından güneş saatinin, eski dönemlerde çubuğun gölgesiyle zamanın belirlendiği bir basit bir saat olduğu bilgisi verilir. Ardından eski güneş saatleriyle ilgili çeşitli görseller gösterilir. Kutudan yapılan güneş saati öğrencilerle birlikte tekrar incelenir.

El feneri kutunun çeşitli yönlerine tutularak tüm öğrencilere sırasıyla saat kaç? Sorusu sorulur. Tüm öğrenciler yanıt verdikten sonra öğrencilerin kendi güneş saatlerini yapması istenir.

güneş saati etkinliği

güneş saati etkinliği