Okul Öncesi Drama Etkinliği – Zıplayan Top Drama Etkinliği

okul öncesi drama etkinlikleri
okul öncesi drama etkinlikleri
  • Drama yapılacak alana minderler ya da battaniyeler yerleştirilir. Ve çocuklara yerde hareketsizce duran birer top oldukları söylenir. Bu arada öğretmen elindeki ritim aleti ile yavaşça ses çıkarmaya başlar. Böylece topların yavaşça yuvarlanmaları gerektiği söylenir. Ve öğretmen müzik aletini hafifçe hızlı hızlı sallamaya başlar ve topun artık çok hızlı yuvarlandığını söyler. Böylece çocuklar daha hızlı yuvarlanırlar. Daha sonra topların bir duvara çarptığı ve geriye doğru hızla fırladıkları söylenir.
  • Ve şimdi de biri gelip topu eline alıp onu zıplatmaya başladığını belirtir. Böylece çocuklar yavaş yavaş zıplarlar, liderin elindeki müzik aletinin daha hızlı ses çıkarması ile birlikte zıplayışlar da yükselir. En sonunda o kişinin topu bir kenara koyduğu ve topun artık hafifçe havasının indiği söylenerek etkinlik sona erdirilir. Toplarım trenle seyahat etmek ister mi denilerek esas çalışmaya geçiş yapılır.
  • Çocuklar arka arkaya sıra olurlar ve birbirlerine tutunarak tren oluştururlar. En öndeki çocuk lokomotif olurken diğer çocuklar da vagon olurlar. Lokomotif ne yaparsa vagonlar da aynısını yaparlar. Çocuklar treni oluşturduktan sonra öğretmen yönergelerle çocukları yönlendirir: “İlk önce düz bir yolda ağır ağır ilerliyor trenimiz. İlerde dik bir yokuş var; tırmanıyoruz, tırmanıyoruz. Şimdi de yokuştan inmeye başladık, gittikçe hızlanıyoruz. Hızlı… Hızlı… Daha hızlı… İlerde büyük bir viraj var. Buradan da yavaşça dönelim. Şimdi durağa yaklaştık, biraz yavaşlayalım, duralım. Yolcuları aldık devam edelim, hızlanalım, hızlanalım. Trenimizin kömürü az kaldı, yavaşlayalım, yavaşlayalım. Kömürümüz bitti, duralım.”
  • Lokomotif arada bir düdük sesleri çıkarır ve yönergelerde istediği gibi canlandırmalar yaparak gruba liderlik yapar. İsteyen çocuklara lokomotif olma olanağı verilerek rol değişimleri yapılır.
  • Öğretmen “Bundan sonraki yolculuğumuza topla devam edeceğiz. Şimdi herkes yerine oturup gözlerini kapatsın şimdi biz topun üzerindeyiz. Bu top sihirli bir top. İstediğimiz her yere gidebiliyor. Şimdi nereye gitmek isterdiniz düşünün’’ der. Çalışma bitiminde gözler açılır ve çocuklara gittikleri yerler hakkında sorular sorulur.

 

Drama sonunda öğretmen öğrencilere aşağıdaki soruları yöneltir;

  • Çocuklar hayal ettiklerini yerin resmini çizerler.
  • Kendinizi top olarak hissetmeniz eğlenceli mi?
  • Tehlikeli yere çarptığınız zaman neler hissettiniz?
  • Hızı ve yavaş olarak ilerlerken ne hissettiniz?
  • Tren yolculuğunuz nasıl geçti?
  • Tren oyunu eğlenceli miydi?
  • Sihirli topun olsa neler yapmak istersiniz?

 

Okul öncesi dönemde çocukların sosyal ve duygusal gelişimlerini desteklemek, çocukların diğer arkadaşları ile başarılı ilişkiler kurması açısından oldukça önemlidir. Bu kazanımlar için yaratıcı drama etkinlikleri bu dönemde oldukça önemli bir rol oynar. Aşağıdaki linklere tıklayarak sitemizdeki diğer drama etkinlikleri örneklerine  göz atabilirsiniz.

http://www.anaokullu.com/okul-oncesi-cinsiyet-farkindaligi-etkinlikleri.html

http://www.anaokullu.com/okul-oncesi-drama-etkinlikleri-temiz-bir-cocugum-ben.html

http://www.anaokullu.com/okul-oncesi-fen-etkinlikleri-hava-su-toprak.html

http://www.anaokullu.com/yeteneklerimizi-kesfedelim.html

http://www.anaokullu.com/okul-oncesi-drama-etkinlikleri-iyilik-melekleri.html

http://www.anaokullu.com/okul-oncesi-drama-etkinlikleri-yaslilara-saygi.html

http://www.anaokullu.com/okul-oncesi-drama-etkinlikleri-sandalla-geziye-cikalim.html

http://www.anaokullu.com/okul-oncesi-drama-etkinlikleri-minik-tirtilin-yolculugu.html

http://www.anaokullu.com/okul-oncesi-drama-etkinlikleri-alisveris-yapiyorum.html

http://www.anaokullu.com/okul-oncesi-drama-etkinlikleri-empati-kurma.html

http://www.anaokullu.com/oyuncaklarimi-paylasiyorum.html

http://www.anaokullu.com/drama-etkinlikleri-kukla-dukkani.html

http://www.anaokullu.com/okul-oncesi-drama-etkinligi.html

http://www.anaokullu.com/kayip-esya-drama-etkinligi.html