Okul Öncesi Drama Etkinlikleri – Alışveriş Yapıyorum

Öğretmen masanın üzerine çeşitli meyveler dizerek bir alışveriş merkezi oluşturur. Masadaki meyvelere dikkat çekildikten sonra sınıfta bir oyun oynanacağı söylenir. Öğretmen öğrencilere daha önce aileleriyle alışverişe gidip gitmediği, alışverişte alınan meyveler karşılığında ne verdikleri sorulur, paranın ne işe yaradığı, paranın önemine dair sorular sorularak öğrencilerin görüşleri alınır.

Eski çağlarda insanların takas yoluyla alışveriş yaptıklarından bahsedilir. Takasın ürün değişimi anlamına geldiğinden bahsedilir. Meyvelerin alışverişinin de bu yöntemle yapılacağı söylenerek öğrencilerden takasta kullanılmak üzere sınıftan diledikleri materyalleri seçmeleri istenir. Ardından öğretmen manav rolünde oyunu başlatır. Ürün değişimini eğlenceli hâle getirmek için öğrencilerle pazarlık yapar. Hangi meyveyi almak istiyorsun? Bu elmayı iki legoya veremem ama üç lego vermek istersen değiştirebiliriz şeklinde ifadeler kullanır. Alışverişin tamamlanmasının ardından alınan meyveler yenir.

Uzun yıllar önce paranın icat edildiği belirtilerek eski ve yeni paralara ait görseller incelenir. Üzerindeki yazılara, şekillere, resimlere dikkat çekilir ve sizce hangi malzemeden yapılmıştır? Kimler tarafından hazırlanmış olabilir? şeklinde sorular yöneltilir. Paraların farklı ve benzer özellikleri hakkında sohbet edilir. Kendi paralarımızı tasarlamaya ve onlarla tekrar alışveriş yapalım denir ve masalara geçilir.

Öğrencilerden kil hamuru, desen çizebilecekleri materyaller (tahta çubuklar, kibrit çöpü, kurşun kalem vb.), renkli kâğıtlar, boya kalemleri ve makas dağıtılarak kendi paralarını hazırlamaları istenir. Kil hamurundan hazırlanan paralar kurumaya bırakılır. Öğretmenin takas oyununda çocuklardan almış olduğu ürünlerin satışı, hazırlanan kâğıt paralar kullanılarak tekrar canlandırılır.

 

alışveriş etkinliği