Okul Öncesi Drama Etkinlikleri – Minik Tırtılın Yolculuğu

Öğretmen öğrencilere aç tırtıl isimli hikayeyi okur.

Güzel mi güzel bir gece, ay ışığı bir yaprağın üzerindeki küçücük bir yumurtayı aydınlatıyordu. Güneşin sımsıcak doğduğu bir pazar günü bu yumurtadan minicik bir tırtıl çıktı. Karnı çok açtı bu minik tırtılın. Hemen kendine yiyecek bir şeyler aramaya başladı. Pazartesi günü kocaman bir elmayı başından sonuna kadar yedi ama karnı doymadı. Salı günü iki kocaman armut yedi ama karnı yine doymadı. Çarşamba günü tam üç erik yedi ama karnı hâlâ açtı. Perşembe günü dört tane çilek yedi ama karnı yine doymadı. Cuma günü ise beş tane portakal yedi ama karnını yine doyuramadı. Cumartesi günü bir çikolatalı pasta, bir dondurma, bir salatalık, bir dilim kaşar peyniri, bir dilim salam, bir lolipop, bir dilim meyveli kek, bir sosis, bir üzümlü kek ve bir dilim karpuz yedi. O gece tırtılın karnı çok ağrıdı! Ertesi gün yine pazardı. Tırtıl yemyeşil, taze bir yaprak yedi. Karnının ağrısı geçti. Artık karnı aç değildi. Üstelik minik bir tırtıl da sayılmazdı. Kocaman ve şişman bir tırtıldı. Kendisine, koza denilen bir ev yaptı. Kozanın içinde iki haftadan fazla kaldı. Sonra kozada bir delik açıp çıktı ve çok güzel bir kelebek oldu!

Öğretmen öğrencilere hikayeyi okuduktan sonra hikâyeyi değerlendirmeye yönelik sorular sorulur. Tırtılın kelebeğe dönüşüm aşamaları hakkında sohbet edilir. Kelebeğin yaşam döngüsünü simgeleyen görseller yumurta-larva-pupa-kelebek incelenerek açıklanır.
Şimdi hepimiz birer kelebek olalım ve bu dönüşümü canlandıralım denir ve geniş bir alana geçilir.

Kelebek ormanda uçuyormuş. Yumurtlama zamanı geldiğinde yumurtasını uygun bir yere bırakmış (Öğrenciler yerde yumurta şekli alınır).
Yumurta sakince beklerken içinde bir kıpırtı hissetmiş. O da ne? Yumurta yavaşça çatlamaya başlamış ve içinden sevimli mi sevimli bir tırtıl çıkmış (Tırtıl gibi yerde sürünmeye başlanır).
Minik tırtılın karnı çok açmış. Etrafına bakmış ve birçok yaprak görmüş. Yaprakların tadına bakmış. Çok güzelmiş. Karnını bir güzel doyurmuş (Yaprak yeme hareketi yapılır).
Sonra kendine bir ev yapmaya karar vermiş. Ağzının içinden ipliğe benzeyen incecik bir şey çıktığını keşfetmiş. Bununla etrafına koza ismi verilen bir ev yapmış (Elleriyle etrafına koza örüyormuş gibi hareketler yapılır).
Evinin içinde mışıl mışıl uyumaya başlamış (Uyku şekli alınır).
Günler geçmiş ve tırtıl uykusundan uyanmış. Çok şaşkınmış çünkü bir kelebeğe dönüştüğünü fark etmiş. Evinden çıkmak ve ormanda uçmak istemiş. Evinin duvarında bir delik açarak dışarıya çıkmış ve ormanda rengârenk çiçeklerin, kuş seslerinin arasında uçmaya başlamış (Kanat çırparak uçma hareketi yapılır)

Tüm öğrencilerin masalara geçirmesi istenir. Her öğrenciye kelebeğin yaşam döngüsünü simgeleyen görseller, üzerinde ok işaretleri bulunan yaşam döngüsü şablonu ve yapıştırıcı dağıtılır. Yaşam döngüsü, aşamaları dikkate alınarak şablona yapıştırılır ve panoda sergilenir.

 

kelebeğin yaşam döngüsü

 

kelebeğin yaşam döngüsü

 

kelebeğin yaşam döngüsü

 

kelebeğin yaşam döngüsü