Öğretmen önceden şişirilmiş olan renkli balonlarla sınıfa gelir. Öğrencilerin balonların şeklini büyüklüğünü vs. incelemeleri için fırsat verilir. Şişirilmiş olan balonlardan birinin ağzı açılarak havasının inmesi sağlanır. Balonun içinden çıkan havaya dikkat çekilir. Havanın başka nasıl hissedileceği konusunda öğrencilerin fikirleri alınır ve sohbete devam edilir.
Ardından öğretmen balonu nasıl şişirmiş olabileceği ile ilgili soru sorar. Balonun farklı yöntemlerle de şişirilme ihtimalinin olduğunu söyleyerek, deney yapılacağından bahseder ve malzemeleri masanın üzerine yerleştirir.
Nesnelerle ilgili sorular sorulabilir. Sirke ve karbonatın günlük hayatta hangi alanlarda kullanıldığı ile ilgili sorular sorulabilir. 0.5 lt pet şişenin içine huni aracılığıyla 1/3’ü kadar sirke konur. Pet şişeye bir kaşık karbonat eklenir ve hızlı bir şekilde balon pet şişenin ağzına geçirilir.
Deney aralıklı zamanlarla gözlemlenerek öğrencilerin balonların değişimlerini gözlemlemeleri istenir. Bu karışımın oluşturduğu hava kabarcıkları sayesinde balonun şiştiği öğrencilere anlatılır.
Ardından öğrencilere balonlar verilir ve şişirmeleri istenir. Sınıfta müzik açarak müzik eşliğinde oynamalarına fırsat verilir.