Öğrencilerden yaşadıkları evi anlatmaları istenir. Daha sonra çevrelerinde kendi evleri gibi evler olup olmadığı sorulur. Etraflarında evlerden başka neler olduğu sorulur. Öğrencilere yaşamak istedikleri evi hayal etmeleri söylenir. Ardından “Birlikte bu evi yapalım.” denir. Bunun için öğrencilerle birlikte tuz seramiği yapılır. Tuz seramiği hazırlarken öğrencilerle birlikte kullanılan malzemeler incelenir. Hangi malzemelerin kullanıldığına öğrencilerin dikkati çekilir.
Tuz seramiği hazırlanırken öğrencilerin hepsinin aktif rol alması sağlanır. Hepsinin kendi tuz seramiğini hazırlaması veya sırayla yoğurma işlemi yapmaları gibi. Öğrencilere yapılan tuz seramiğinden istedikleri miktarlarda verilir. İstedikleri renkte toz boyalar da verilerek yoğurmaları sağlanır. Her öğrenci hayalindeki evi tuz seramiği ile inşa eder. Şehir planlaması hakkında bilgi verilir. Şehirlerin neye göre ve kimler tarafından planlandığı ile ilgili sohbet edilir. Bir şehirde olması gerekenler ile ilgili konuşulur. “yollar, camiler, okullar, parklar, mağazalar, stadyumlar vb.” cevapları alınır.
Büyük boy bir karton alınır ve çocukların yönlendirmeleri ile bir şehir planı çıkarılır. Öğrenciler inşa ettikleri evleri bu şehir planına yerleştirirler. Kalan tuz seramiği ile her öğrenci ev dışında bir şehirde olması gerekenlerden istediğini yapar. Onlar da şehir planına yerleştirilerek öğrencilerin hayallerindeki şehir tamamlanır. Biten şehirdeki binaların konumları hakkında sohbet edilir.