“Hava, su, toprak” adlı parmak oyunu hareketleriyle bir kez söylenir. Ardından öğrencilerle birlikte tekrar edilir. İsteyen öğrencilere grup önünde özgün tekerleme, şiir söylemelerine fırsat verilir.
Hava, su, toprak (Parmak Oyunu)
Odamın kocamannn… Bir penceresi var… (İki el yan yana açılıp kapatılır.)
Her sabah erkenden kalkar …(Gerinme hareketi)
Penceremi açıp …(Açma hareketi yapılır.)
Dışarıya bakarım… (Baş sağa sola hareket ettirilir.)
Penceremin önünde temiz hava alırım… (Kollar yana açılıp nefes alınarak ciğerler şişirilir.)
Unutmayın hava, su, toprak… (Kollar yana açılır, başparmakla su içme hareketi yapılır, elle yer gösterilir.)
Olmazsa, olmaz hayat…(Kollar yana açılır.)
Bir de biz çocuklara oyuncak… (Kollar göğüs üstünde kapatılır.)
İnsan, hayvan ve bitki büyüme aşamalarını ayrı ayrı gösteren resim kartları karışık olarak konur. Öğrencilerin resim kartlarını büyüme aşamalarına göre sıralamalarına fırsat verilir. Bu sırada bütün canlıların doğup büyüyerek geliştikleriyle ilgili sohbet edilir.
Öğrenciler ayağa kalkar, verilen yönergelere göre hareketler (pandomim ile canlandırma) yapılır (Toprağın altında minicik bir tohumsunuz…Ne tohumu olduğunuzu sadece siz biliyorsunuz. Küçül… Küçül…. Yağmur yağdı… Güneş açtı… Tohumlar yavaş yavaş büyümeye başladı…Büyüme- gelişme meyve verme vb.). Bitkiler bir gün kendilerini yorgun hissetmişler nefes alamıyorlarmış, hava çok kirliymiş ve…. Canlandırılan durum yarım bırakılır. Hava olmazsa canlıların neler yaşayabilecekleri hakkında konuşularak deneye geçilir. Deney için masanın üzerine birbiriyle aynı iki mum sabitlenerek konulur.
Mumlar yakılırken ateşle ilgili tehlikeli olan durumlara ilişkin sorular yöneltilir. Sonra büyük ve küçük iki ayrı cam kavanozla mumların üstleri aynı anda kapatılır. Kısa bir süre sonra küçük kavanozla kapatılan mumun söndüğü, büyük kavanozla kapatılan mumum biraz daha uzun yandığı ve söndüğü gözlemlenir.
Deney sonunda hava olmadığında mumların bile yanmadığı, havanın tüm canlılar için önemi, çevremizin havayla sarılı olduğu, havayı göremediğimiz, havayı rüzgâr estiğinde veya nefes aldığımız zaman hissettiğimiz ile ilgili sohbet edilerek etkinlik tamamlanır.