Öğrencilerle bahçeye çıkılarak farklı özelliklerdeki yapraklar toplanır. Her öğrenciden yaprakların dokusunu (pütürlü, kaygan, yumuşak sert) ve şeklini incelemesi istenir. Sonra öğrencilere büyüteçler dağıtılır ve öğrencilerden yaprakların özelliklerine yakından bakmaları istenir.
Öğrencilerin düşünceleri alındıktan sonra yaprak baskısı yapılacağı söylenir. Yaprağın parmak boyası ile boyanarak kâğıda baskısının yapılması istenir. Yapılan yaprak baskıları kuruduktan sonra öğrenciler tarafından kesilerek yaprak şekli çıkarılır. Daha sonra öğrenciler dört ayrı masaya ayrılır.
Masalara streç film yayılır. Streç filmin üzerine gerçek yaprak+baskı yaprak, gerçek yaprak+baskı yaprak kuralına uygun olarak örüntü oluşturmaları istenir. Örüntünün üzeri streç film ile kaplanarak uzun bir perde hâline getirilir ve sınıf camına asılır. Yapılan çalışma hakkında sohbet edilir.