Sınıfımızı Düzenleyelim

Öğrenciler okula geldiklerinde oyuncakların ve buruşturulup top yapılarak sınıfa atılmış olan atık beyaz kâğıtların yerlerde olduğu dağılmış bir sınıfla karşılaşırlar. Öğrencilerden sınıftaki sorunun ne olduğu ve nasıl çözülmesi gerektiği ile ilgili bilgiler alınır. Şu an sınıfın dağınık olduğu ama düzenli olması gerektiği sonucuna ulaşmaları için öğrenciler yönlendirilir.

Sınıf bu haldeyken etkinlik yapılıp yapılamayacağı, ne yapılması gerektiği sorulur, düzenlenmesi gerektiği cevabına ulaşmak için yönlendirmeler yapılır. “Sınıfı kim toplasın? Bir kişi düzenleyebilir mi? Nasıl daha kolay ve kısa sürede toparlarız?” soruları sorularak öğrencilerden gelen cevaplar üzerine iş birliği yapmanın önemi vurgulanır.

Ardından öğrenciler gruplara ayrılarak tüm gruplara birer görev verilir (bir gruba legoları toplama, bir gruba bebekleri toplama vb.). Buruşturulup top yapılarak sınıfa atılmış olan beyaz kâğıtları bir yere veya poşete toplama görevi de bir gruba verilir. Sınıfın iş birliği ile kısa sürede düzenlenmesinin ardından öğrencilerin dikkati top halindeki beyaz kâğıtlara çekilir. Neye benzediklerini söylemeleri istenir. Kartopu cevabı alınması için yönlendirmeler yapılır. Öğrencilerle sınıfta kartopu oynanır.

Oyunun ardından kartoplarını birleştirerek ne yapılabileceği öğrencilere sorulur, kardan adam cevabı alınmaya çalışılır. Toplanan kâğıtlar iki ayrı beyaz poşete doldurularak poşetlerin ağızları bağlanır. Küçük olan poşet birlikte seçilerek diğerinin üzerine yapıştırılır böylece kardan adamın başı ve gövdesi oluşturulmuş olur. Öğrencilere kardan adamın eksik parçaları sorulur ve öğrencilerin cevapları doğrultusunda artık materyaller kullanılarak atkı, bere, gözler, burun ve düğmeler yapılır. Kardan adam tamamlanır.

kardan adam etkinliği

 

kardan adam etkinliği

 

kardan adam etkinliği