Yoğurt Mayalama Etkinliği

Öğretmen sınıfa bir kase yoğurt getirir. Öğrencilere vermek istediğini söyler fakat nasıl verebilirim size diye soru yöneltir. Öğrencilerin beyin fırtınası yapıp çözüm yolları araması sağlanır.

Öğretmen öğrencilerine yoğurdu hazır mı alıyorsunuz? Yoksa evlerinizde mi yapıyorsunuz? Evlerinizde yoğurt nasıl mayalanıyor? gibi sorular sorarak öğrencilerin konuyla ilgili bilgi düzeyleri ölçülür. Bugün birlikte yoğurt mayalamaya ne dersiniz? diyerek öğrencilerin dikkati çekilir.

Büyük bir tencerede iki litre inek sütü kaynatılır ve ılımaya bırakılır. Bu süreçte sütün bulunduğu kabın sıcaklığı ve ılıklığını öğrencilerin dokunarak hissetmeleri sağlanır. Öğretmenin öğrencilerin sıcak kabı tuttukları sırada gerekli önlemleri alındığına emin olması gerekir.

Sütün ısısı mayalamak için uygun olduğunda (43-45°C) iki yemek kaşığı ev yoğurdunun üzerine ılık sütten biraz döküp karıştırılır. Sonra hazırlanan maya süte karıştırılır. Öğrencilerin sırayla sütü, isimleri yazılmış köpük bardaklara kepçe ile koymaları desteklenir.

Bardaklar önceden ısıtılan ılık fırında 4-5 saat bekletilir. Ardından, yoğurtlar buzdolabına konulur. Yoğurdun dolapta bir gün beklemesi gerektiği, yarın yemek için hazır olacağı belirtilir. Ardından, yoğurtlar buzdolabına konulur. Yoğurdun dolapta bir gün beklemesi gerektiği, yarın yemek için hazır olacağı belirtilir. Öğrencilere öğretmen tarafından daha önceden hazırlanmış yoğurtlar yemeleri için verilir.

Öğrenciler yoğurtlarını yerken yoğurdun Türkler için milli yiyeceği olduğunu ve Türk yemek kültüründe önemli bir yeri olduğunu anlatılır. Yoğurdun sağlığımız için faydalarından bahsedilir. Gelişim açısından faydaları anlatılır.

 

yoğurt mayalama

 

yoğurt mayalama